viernes, 14 de agosto de 2015

Spanske nyheder på dansk

JAS

Spanske nyheder på dansk
NYESTE BREVHOVED Nyhedsbrev
Gas-RepsolRepsol trækker følehornene til sig.
 
Ingen gasboringer på Costa del Sol
Debatten blandt borgere og politikere har været lang og monoton, efter Repsol i 2004 købte rettighederne til at bore efter gas på Costa del Sol. Men diskussionerne om, hvorvidt projektet er miljørigtigt og i kystens generelle interesse, har nu nået sin ende, for Repsol ønsker ikke at investere yderligere i gasprojektet. Firmaets mangeårige studier og prøveboringer viser, at der er gas i Costa del Sols undergrund, men den ligger så tilpas langt nede, og ikke i tilstrækkelige store mængder til, at det vil være rentabelt for Repsol at forlænge sit patent for gas boringerne. Selskabet vurderer, at det er langt mere interessant at investere i andre projekter. Med Repsols exit tyder alt på, at hele projektet og debatten falder til jorden, da ingen andre selskaber har meldt sig på banen for at overtage boringerne.
 
El-tiempo
 
 
 
shutterstock 286527470
1989 er rekordåret for døde i trafikken. Her mistede hele 5.940 livet på de spanske landeveje.
 
En blodig august på de spanske veje
Forrige weekend mistede otte personer livet i trafikken, heriblandt en motorcyklist, og det samlede antal trafikdræbte det første halve år af 2015 når således op på i alt 642 mennesker. Lørdag blev der registreret tre ulykker med døden til følge, hvoraf den ene var en påkørsel. Den mest tragiske dag var søndag, hvor fem mistede livet – tre døde i en ulykke ved Salamanca og to andre ved Huelva. Af samme årsag er der indsat en øget specialkontrol for alkohol og narkotika i weekenderne sommeren over. Weekenden forinden mistede desuden 18 personer livet, og mandag eftermiddag denne uge døde endnu en mand på vejen. Det skete på A-7 motorvejen ved Alhaurín de la Torre, hvor en 70-årig mand ventede på vejhjælp, da hans bil var gået i stykker. Han havde taget de nødvendige foranstaltninger og stillet de lovpligtige trekanter op minimum 50 meter før bilens stoppested, men lige lidt hjalp det, da en varevogn overså manden og påkørte ham. Det får foreløbigt antallet op på 25 døde som følge af påkørsler i Andalusien, hvor maj måned har været den tragiske indtil videre. Sidste år døde 1.131 personer i trafikken, hvilket er et af de laveste antal døde i historien.
 
 
Danelca NY DK 09062015
 
 
 
shutterstock 269119118
Pigen fik efterfølgende suspenderet den ubetingede dom, da hun ikke tidligere har været straffet.
 
66.000 euro i bøde for injurier mod dommer
Feriaen i Málaga står igen for døren, og festglade mennesker er klar til at indtage gader og stræder i Costa del Sols ukronede hovedstad. Under festlighederne forrige år endte festen dog brat for fem unge fyre og en pige, da hun indgav falske voldtægtsanklager mod de fem drenge, hvoraf to var mindreårige. Sagen rullede i medierne, og pigen blev dømt 10 måneders betinget fængsel, 10 måneders ubetinget fængsel og en bøde på 2.160 euro. Nu kommer så eftermæglet. For under sagsforløbet fik dommeren, der hurtigt løslod drengene, en storm af vrede mails, beskeder og kommentarer på de sociale medier - hvoraf nogle var af så grov karakter, at afsenderne nu kan se frem til bøder for injurier. Den offentlige anklager har nemlig udsendt en skriftlig anklage til 11 personer (syv mænd og fire kvinder), som har været alt for grove i deres ordvalg mod dommeren i den pågældende sag, og anklageren beder om 6000 euro i bøde fra hver enkelt. En af de groveste beskeder lød som følger: "Hvem fanden er den dommer? Jeg tager efter hende, så hun ændrer sin beslutning, og hvis ikke tager jeg en kølle med i hver hånd..." Eller: De (drengene) burde blive smidt i fængsel og få stukket en kølle op i (...), de små grønskollinger. Sagen vakte stor opmærksomhed i Spanien, da den satte fokus på kvinders brug af falske voldtægtsanklager som hævn mod mænd.
 
 
aktieinfo-500x250-orange
 
 
 
shutterstock 247462360
Mandag blev tyrefægter Rivera Ordóñez stanget i maven for åben skærm og efterfølgende indlagt på hospitalet. Hændelsen har endnu engang sat gang i debatten.
 
RTVMarbella vil ikke udsende informationer om tyrefægtning
Den lokale radio/tv-station RTVMarbella er gået ind i kampen mod tyrefægtning ved at meddele, at de ikke længere vil oplyse om tyrefægtninger og events, som foregår i både Marbella og andre byer. Beslutningen er taget i samråd med rådhusets nye ansvarlige for Kommunikation og Bæredygtighed, Miguel Díaz, der efter kommunevalget er blevet øverste chef for det offentlige medie. Han har blandt andet udtalt, at nu da hans afdeling har fået ansvaret for dette vigtige medie, så er man blevet enige om ikke at udsende information, der promoverer dyremishandling, hvilket tyrefægtning bør betragtes som. De nye retningslinjer kommer sammen med flere initiativer fra Marbella Kommune, der skal forhindre dyremishandling i kystbyen. "Vi ønsker, at tv og andre offentlige medier sætter fokus på positive værdier i forbindelse med dyr. Vi har en politik om, at man skal respektere dyr, hvad end de er ledsagere eller anden type, og det er ud fra den holdning, vi har handlet," har Díaz udtalt til dagbladet Ivecinos.
 
 
Orbis Sprogskole banner dansk
 
 
Victoria
Victoria-øllen nydes som aldrig før i Málaga.
 
Victoria kommer hjem til Málaga
Efter 20 års fravær skal den klassiske Málaga øl "Victoria" atter produceres i Málaga. Historien om Victoria er lang og bestemt ikke udramatisk. Op gennem 60'erne og 70'erne hørte Victoria til blandt de mest populære øl i Andalusien, og hele produktionen var samlet i Málaga. Men i 80'erne tabte øllen popularitet, og i 1996 måtte bryggeriet i Málagas industrikvarter Guadalhorce dreje nøglen om. Heineken overtog Victoria, men fik aldrig ølproduktionen tilbage på ret kurs. Ølgiganten Damm var ikke bange for at give gamle Victoria en ny chance og købte rettighederne for en slik for en håndfuld år siden. Og relanceringen har været en overvældende succes. Victoria nydes atter i stor stil i Málaga. Øllen brygges i dag fra Damms bryggeri i Murcia, men får nu atter sit eget bryggeri i Málaga-bydelen Huelin. Flere af Málagas førende restauranter har sammen lovet kun at forhandle Victoria, sågar øllen atter brygges i Málaga.
 
 
NYESTE LoftRoomers DK-2
 
 
 
Dia
Supermarkedet DIA åbner 22 nye butikker i løbet af de næste tre måneder.
 
Farvel til Eroski – goddag til DIA
Supermarkedet DIA vinder stort terræn i kampen om Costa del Sols handlende. Og det rammer konkurrenten Eroski, som er helt i knæ. Sidste år måtte den baskiske supermarkedskæde sælge 160 af sine butikker til DIA i det centrale og sydlige Spanien grundet store finansielle problemer. Derfor vil der på Costa del Sol inden for de næste tre måneder åbne 22 nye DIA-supermarkeder. Flere af disse får titlen "La Plaza DIA", som satser på et stort udvalg af friske dagligvarer. Indtil i dag har DIA udelukkende været et discountsupermarked. Eroski vil fremover primært investere sine midler i Baskerlandet og Nordspanien, hvor supermarkedet altid har stået stærkt.
 
 
NYESTE NYESTE Nanna Norrbom banner
 
 
 
13580001 1435234525614 71 200 gra
Danske Krohn-Dehli spiller nu for Sevilla.
 
La Liga-start på La Rosaleda
Nu starter fodboldsæsonen 2015-16 i La Liga, verdens bedste fodboldrække.
I Málaga på Estadio La Rosaleda således med et lokalbrag mellem Málaga CF og arvefjenden Sevilla fredag den 21. august kl. 20.30.
Med et - set med danske øjne - ekstra incitament:
Den danske landsholdsspiller Michael Krohn-Dehli, 32 år, er rykket til Sevilla fra Celta Vigo i Galicien, hvor han med stor succes spillede som midtbanegeneral i tre sæsoner.
Spændende om han får La Liga- debut i dette lokaldrama.
Og spændende hvor mange af de seks nye Málaga-spillere, træner Javi Gracia sender ind for øjnene af et fyldt Estadio La Rosaleda.
 
Vi skal lige vænne os til navnene:
Charles og Duje Cop, begge forwards, Tighadouini, venstre fløj, Espinho, midtbane, Albentosa, centerforsvarer, og Juan Carlos, back.
De to klubber sluttede også sidste sæson på La Rosaleda med en 3-2 sejr til Sevilla. I den kamp blev anfører Weligton udvist, og Recio fik sin femte advarsel.
Derfor er de begge i karantæne denne højspændte aften.
Sevilla vandt senere Europa League og tabte tirsdag den store Super Cup-finale mod vinderen af Champions League, FC Barcelona, 4-5 efter forlænget spilletid.
I den anden kamp i La Liga møder Málaga CF i øvrigt FC Barcelona på Camp Nou. En hård sæsonstart.
 
Den danske supporterklub i Málaga CF, La Peña de Dinamarca, har billetter til den spændende Sevilla-kamp.
 
La Peña-priserne til dette opgør:
40 euro for medlemmer.
60 euro for ikke-medlemmer.
Fine siddepladser midtfor.
 
Kontakt kasserer Herdis Nysted
kontakt@malaga-support.dk
699 261 631
 
 
Thomas-Helmig-April-Nyhedsbrev-LD
 
 
 
la-tomatina-1
 
Tomatkrigen blusser op igen
Tomatfesten Tomatina i Buñol (Valencia) er nok klodens mest smattede fest og om ikke det, så er det da Spaniens mest farverige kuriositet.
Omkring 40.000 (voksne) mennesker kriges med 100 tons tomater, der kastes nådesløst på alt og alle. Et farverigt, i hvert fald meget rødt skue.
Tomatina afholdes i år den 26. august. Kampen foregår fra kl. 11.00-12.00.
Se mere på www.tomatina.es.
 
 
1704 2015 BodyTalk-LD-Maj
 
 
 
CARTEL-DEFINITIVO
 
 
 
DK-Facebook-07052015 
 
 
 
Untitled-1
 
Helligdage
 
15. august:
National helligdag, Asunción de la Virgen (Jomfru Marias himmelfartsdag).

19. august:
Lokal helligdag i Málaga.
 
3. september:
Lokal helligdag i Ronda.

7. september:
Lokal helligdag i Manilva.

8. september:
Lokal helligdag i Córdoba, Málaga og Mijas.

15. september:
Lokal helligdag i Cómpeta.
 
 
14 05-2015 AnnonceringNyhedsbrev
 
 
 
Qué Pasa den kommende tid:
 
NY Benalmadena
 
Benalmádena
 
Indtil 28. august
Benalmádena Suena er titlen på en musikfestival, hvor man kan opleve bl.a. Ismael Serrano, Diego El Cigala og Luar na Lubre. Koncerterne afholdes i Auditorio Municipal. Se mere på www.benalmadenasuena.com.
 
 
competa
 
Cómpeta
 
15. august eftermiddag/aften
Druerne skal i hus, mange skal tørres til brug i den søde vin fra byen, og samtidig fejrer man skytshelgenen. Druer trampes, der er festivitas, og 5.000 liter vin – den søde og også en tør – deles ud under denne festaften, Noche del Vino.
 
 
NY Frigiliana
 
Frigiliana
 
Indtil den 12. september (lukket i august)
Galería Krabbe byder på en fællesudstilling med bl.a. spanske og skandinaviske kunstnere. Her kan man opleve skulpturer, keramik, grafik og malerier, m.m.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
 
27. – 30. august
Fest og kultur. Kulturfestivallen VIII Festival Frigiliana 3 Culturas byder på jødisk, muslimsk og kristen kulturelle indslag som udstillinger af kunsthåndværk, forskellige aktiviteter, musik og dans.
 
 
NY Fuengirola
 
Fuengirola
     
I dag kl. 21.30
Orientalsk dans (mavedans) med Alkamra i Parque del Sol.
Gratis adgang.
 
Indtil den 16. august
Mercado Medieval, et middelaldermarked med kunsthåndværk og tingeltangel samt musik og mad fra hedengangne tider, kan opleves på Castillo Sohail.

18. august kl. 21.30
Banda Municipal de Música giver koncert i Parque del Sol.
Gratis adgang.

21. august kl. 21.30
Koncert med Son del Caribe i Parque del Sol. Gratis adgang.

27. august kl. 21.00
Trylleshow i Parque del Sol. Gratis adgang.

28. august kl. 21.00
Rockkoncert med The Oddballs og Surfin Beards i Parque del Sol.
Gratis adgang.
 
 
NY Malaga
 
Málaga
 
29. august kl. 22.30
Koncert med Maná på Estadio Ciudad de Málaga. Entré kan købes på www.malagaentradas.es.
 
Indtil 6. september
Mueso Thyssen udstiller samlingen Días de Verano (sommerdage) med værker af flere forskellige kunstnere.
Se mere på www.carmenthyssenmalaga.org.

11. og 12. september hhv. kl. 20.30 og 20.00
Málagas Filharmoniske Orkester spiller værker af L.V. Beethoven og P.I. Tchaikovsky på Teatro Cervantes. Entré fra 9 euro på www.unientradas.es.
 
13. september kl. 19.00
Koncert med Pasión Vega på Teatro Cervantes. Entré fra 22 euro på www.unientradas.es.
 
25. og 26. september hhv. kl. 20.30 og 20.00
Málagas Filharmoniske Orkester spiller værker af M. Mussorgsky, S. Prokofiev og S. Rachmaninov og P.I. Tchaikovsky på Teatro Cervantes. Entré fra 11 euro på www.unientradas.es.
 
Indtil 28. septemberCentre Pompidou byder på en udstilling af Joan Mirós værker fra årene 1960 – 1978.
Indtil den 27. september
Picasso-museet i Palacio Buenavista udstiller værker af Louise Bourgeois, én af de seneste årtiers mest indflydelsesrige artister.
Se mere på www.museopicassomalaga.org.
 
Indtil 28. september
Centre Pompidou byder på en udstilling af Joan Mirós værker fra årene 1960 – 1978.
 
 
NY Marbella
 
Marbella 
 
PermanentCentro Cultural Miraflores byder på en udstilling over poeten og filmmageren Jean Cocteaus arbejde og ophold i Marbella. Kulturcentret er åbent mandag - fredag kl. 09.00 - 14.00 og 17.00 - 21.30.
 
Hver torsdag kl. 11.00 – 13.00
Guidet tur i den romerske by Villa Romana ved Río Verde. Den stammer fra 100-tallet. Mødested er ved udgravningerne på Calle del Río.
 
Hver fredag kl. 11.00 – 13.00
Guidet tur i den visigotiske basilika ved Vega del Mar. Mødested er ved udgravningerne ved Guadalmina i San Pedro.
For evt. yderligere information ring 952 825 035.
 
21. august kl. 22.00
Spandau Ballet giver koncert i tennisklubben på Hotel Puente Romano. Entré fra 99 euro på www.elcorteingles.es/entradas.
 
Indtil 22. august
Musikfestivalen Starlite Festival fortsætter og byder i august på følgende:
  • I dag: Enrique Iglesias.
  • 14. august: Amaia Montero.
  • 15. august: Noche Movida, der inkluderer flere spanske popgrupper.
  • 16. august: Vivancos.
  • 18. august: Anastacia.
  • 19. august: Symphonic Rhapsody of Queen.
  • 20. august: Alejandro Sanz.
  • 22. august: Andrea Bocelli.
Koncerterne/arrangementerne starter kl. 22.00 på Auditorio La Cantera. Arrangørerne gør opmærksom på, at ændringer kan forekomme. Se mere på www.starlitefestival.com.
 
Indtil 1. september
O es de Oriente er titlen på en udstilling i Museo del Grabado over spanske kunstneres værker, der er inspireret i orientens zen-kultur. Her er bl.a. værker af Juan Miró og Antoní Tàpies.
 
1. – 6. september
Be Free, Marbellas gay-festival, afholdes med en række arrangementer, bl.a. i kongrescentret. Se mere på www.befreemarbellagayfestival.com.
 
Indtil maj 2016
Udstilling med værker af Beryl Cook kan ses på Museo Ralli, Urb. Coral Beach.
 
 
NY Mijas
 
Mijas

Hver onsdag kl. 12.00Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Gratis adgang.
 
Hver torsdag kl. 21.30Flamencoshow med Danza Aznar Valverde på kommunekontoret i La Cala de Mijas. Entré 10 euro.
Mere information og reservationer på 685 850 422.
 
Hver lørdag kl. 12.00Flamencoshow på Plaza de la Constitución i Mijas Pueblo.
Gratis adgang.
 
Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00Marked med økologiske fødevarer afholdes på Calle San Valentín i Las Lagunas.
 
Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.
 
August
CAC Mijas udstiller mange af Pablo Picassos keramiske arbejder.
Mere information på www.cacmijas.info.
 
 
NY Nerja
 
Nerja
 
15. august kl. 22.00
Flamenco-sanger og -danser Argentina optræder på Plaza de España. Gratis adgang.
 
Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré i grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.
 
Indtil den 29. juli
Udstilling af motiver af kystens bagland, fotograferet af Gonzalo Gámiz kan ses i kulturhuset Villa de Nerja.
 
 
Sanlucar-de-Barrameda
 
Sanlúcar de Barrameda
 
I dag samt den 26., 27. og 28. august
De spektakulære hestevæddeløb (Carreras de Caballos) kan opleves på stranden i Sanlúcar de Barrameda i Cádiz-provinsen.

 
NYMercadillo 1
 
Markedsdage
 
Mandag:
Marbella: Recinto Ferial (feria-pladsen)
Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas
Torrox: Costa og Pueblo
 
Tirsdag:
Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II
Málaga: Puerto de la Torre
Fuengirola: Recinto Ferial (feria-pladsen)
 
Onsdag:
Estepona: Avenida Juan Carlos I
Málaga: Huelin og De la Paz
Benalmádena Costa: Parque de La Paloma
Mijas: La Cala de Mijas
 
Torsdag:
Torremolinos: Recinto Ferial (feria-pladsen)
San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-pladsen)
Málaga: Parque Juan Jurado
Mijas: Calypso, Calahonda
Torre del Mar: Plaza de la Paz
 
Fredag:
Arroyo de la Miel: ved Tivoli World
Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail
 
Lørdag:
Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia
Málaga: Huelin og El Palo
Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-pladsen)
Mijas Costa: Las Lagunas
 
Søndag:
Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-pladsen)
Estepona: Havnen
Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II
Málaga: Kunstmarked på den nye havnefront, Muelle Uno.
Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez
Mijas: Calypso, Calahonda (loppemarked)
 
De fleste markeder åbner kl. 10.00 og lukker igen kl. 14.00.
(Med forbehold for ændringer i forbindelse med helligdage m.v.)
 
 
Mercadillos-Guadalhorce-Ecológico-461x1024 
 
Læs mere på www.ladanesa.com og på Facebook: Norrbom Marketing.

God fornøjelse og god weekend!
 
Læs tidligere udgaver af La Danesa her: http://goo.gl/1Jt2Mh
NYESTE LD Personlig-visitkort 500x250
 

Comunicado premio de poesía Fray Luis de León


Enviado por José Antonio Sierra


Comunicado premio de poesía Fray Luis de León
Buenos días
 
Adjunto comunicado de prensa y fotografía sobre la rueda ofrecida hoy sobre el premio de poesía Fray Luis de León.
 
Pie de foto (de izda a derecha): Carmelo Luis, director de la Institución Gran Duque de Alba; Ana Isabel Zurdo, alcaldesa de Madrigal de las Altas Torres; Jesús Manuel Sánchez Cabrera, presidente de la Diputación Provincial, y Luis Garcinuño, secretario de la Institución Gran Duque de Alba.
 
Los teléfonos de los ganadores, por si los necesitáis:
- Primer premio: Vicente Fernández-Cortés Fonseca: 625223457.
- Segundo premio: Manuel Laespada Vizcaíno: 675601512 (a partir de las 15.30 horas).
 
Un saludo
 
María Vázquez


 
 


EL XXV PREMIO DE POESÍA FRAY LUIS DE LEÓN RECAE EN EL AUTOR VICENTE FERNÁNDEZ-CORTÉS


 


Ávila, 13 de agosto de 2015.- El XXV premio de poesía Fray Luis de León recayó en el autor Vicente Fernández-Cortés Fonseca, con el madrigal ‘Hay algo tras la puerta’.


 


El primer premio se le ha concedido al madrigal titulado “Hay algo tras la puerta”, presentado con el lema “Versos al aire”, que resultó ser el autor Vicente Fernández-Cortés Fonseca, de San Roque (Cádiz). Este premio está dotado con la cantidad de MIL EUROS (1.000 €) y la publicación de la obra, que financia la Diputación de Ávila, a través de la Institución Gran Duque de Alba.


 


El segundo premio ha ido a parar al madrigal titulado “Senda de tu boca”, presentado con el lema “Beso”, detrás del que está Manuel Laespada Vizcaíno, de Manzanares (Ciudad Real). Este premio está dotado con OCHOCIENTOS EUROS (800 €) y la publicación de la obra, que financia el Ayuntamiento de Madrigal de las Altas Torres.


 


Además, el jurado del premio ha decidido conceder tres menciones de honor, a los poemas siguientes:


 


           “A cierta dependienta de unos grandes almacenes”, de Daniel Cotta Lobato, de Córdoba.


           “Madrigal sin despedida”, de David Leo García, de Barcelona.


           “La hermosa arquitectura de tu boca”, de Dolores Marín López, de Caravaca de la Cruz (Murcia).


 


El madrigal es una composición poética en la que se expresa con ligereza y galanura un afecto o pensamiento delicado, y la cual es breve por lo común. Pertenece al género de los epigramas y se escribe ordinariamente en la combinación métrica llamada silva, aunque se admiten también otras  composiciones poéticas.


 


En esta vigésimo quinta edición, se han presentado 125 trabajos, de los que se han seleccionado 19. El número de obras presentadas ha crecido con respecto al año pasado, cuando se presentaron 79.


 


La ceremonia de entrega del premio de poesía Fray Luis de León tendrá lugar el domingo 23 de agosto en Madrigal de las Altas Torres.


 


1ER PREMIO


HAY ALGO TRAS LA PUERTA


 


-Hay algo tras la puerta-


me alertas mientras ardo en tu costado


mirando, por mirar, hacia otro lado.


Si todo lo que ansío


es evitar una mirada altiva


no me mires esquiva


por ver así la muestra de tu hastío.


¡Ay falaz desvarío!


Si hay algo tras la puerta


es sólo una ilusión que yace muerta.







 


Vicente Fernández-Cortés Fonseca